sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Kathy Reichs: Kaivojen vainajat (2006)

Alkuperäinen nimi: Grave Secrets (2002)
Kustantaja: WSOY
Sivuja: 312s

Takakansi:
Kansainvälinen oikeusantropologi Tempe Brennan saa uransa järkyttävimpiin kuuluvan tehtävän, joukkomurhan uhrien tunnistamisen guatemalalaisessa kylässä. Julmuuksista on kulunut parikymmentä vuotta, mutta julma on nykyhetkikin: neljä tyttöä on kadonnut Guatemalan kaupungista, ja tapaukset saattavat liittyä toisiinsa.
Tempen kestokyky on alusta alkaen kovilla, sillä hän joutuu aivan kirjaimellisesti likaviemäriin seulomaan epäilyttäviä jätteitä sakokaivosta. Tulos on hätkähdyttävä. Sitten Tempen ystävää, amerikkalaista ihmisoikeustarkkailijaa, ammutaan Tempen kuunnellessa avuttomana hänen hätähuutojaan puhelimessa.
Onko Tempe seuraava uhri? Ovatko hänen räväkkyytensä, terävä älynsä ja lujat hermonsa liikaa tuntemattomalle vastustajalle? Mitä kaikkea piilee salaisuuksien verkossa, joka ulottuu vuosikymmenten taakse?
”Kathy Reichsia ei voi verrata kehenkään toiseen kirjailijaan. Hän on aivan omaa luokkaansa! Hän tietää oikeusantropologiasta ja juonen punomisesta enemmän kuin kukaan muu lukemani tekijä vuosikymmeneen.” (Kirjailija Ann Rule)
Karmivan todentuntuisen jännityksen mestari Kathy Reichs on syntynyt Chicagossa. Hänen kirjojensa tapahtumiin liittyvät lääketieteelliset tutkimukset ovat harvinaisen realistisia, sillä hän on myös oikeuslääketieteen erikoistuntija: kuolinsyyntutkijan palveluksessa työskentelevä antropologian tohtori. Tämä vaativa työ on vienyt Reichsin avustamaan viranomaisia eri puolille maailmaa, muun muassa Guatemalaan, Ruandaan, Kaakkois-Aasiaan ja syyskuun 2001 terrori-iskun tutkimuksiin New Yorkiin. Reichs hoitaa myös professuuria Pohjois-Carolinan yliopistossa.
Kaivojen vainajien taustana ovat Kathy Reichsin kokemukset joukkohautojen kaivauksista Guatemalassa. Lääketieteeseen ja laboratoriotutkimuksiin liittyvillä yksityiskohdilla on siis vankka todellisuuspohja.

Ei kommentteja: