tiistai 24. toukokuuta 2011

Kati Saurula: Koiruohon kaupunki (2011)

Kustantaja: Arktinen Banaani
Sivuja: 288s

Kuvaus:
Kati Saurula kuvaa esikoisromaanissaan Koiruohon kaupunki kiehtovasti ja asiantuntevasti Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden taustoja, seurauksia, elämää ja sen hiipumista Pripyatin kaupungissa.

Prokopjevin perheen loputon raadanta kolhoosissa päättyy uuden uljaan ydinvoimalan ansiosta, johon perheen vanhemmat Jelena ja Viktor pääsevät töihin tuhansien muiden neuvostokansalaisten tavoin. Arki täydelliseksi rakennetussa Pripyatissa soljuu eteenpäin pienine iloineen ja unelmineen, elämä on tasaista ja säänneltyä. Jelena ja Viktor suorittavat parhaansa mukaan heille annettuja tehtäviä, Nadja haaveilee koulutyönsä lomassa tulevaisuudesta ydinfyysikkona.

Komea voimalakaupunki luhistuu voimalassa tehdyn epäonnistuneen kokeen seurauksena. Prokopjevin perheen tarina ei lopu siihen. Pahin on edessä vasta yli 20 vuotta myöhemmin, kun Nadjalle alkaa selvitä, mitä hänen vanhemmilleen lopulta tapahtui.
 
Mitä mieltä:
Ylen aamu tv:stä bongasin tämänkin kirjan, kun satuin näkemään Kati Saurulan kyseisessä ohjelmassa keskustelemassa tästä kirjastaan. Aihe vaikutti heti mielenkiintoiselta, joten pistin kirjan saman tien varaukseen. Itse kirjasta pidin. Tämä oli oikein mielenkiintoinen kurkistus Neuvostoliittoon ja itse Tsernobyl:in onnettomuuteenkin, josta toki olen kuullut, mutten koskaan ole aiheeseen perehnyt. Sitä en osaa sanoa, kuinka todenperäisiä kirjan tapahtumat ovat ja fiktiotahan tämän kirjan henkilöhahmot ovat. Tarina etenee nopeasti ja mukana oli helppo pysyä. Lopusta löytyi vielä yllätyksellisyyttäkin :)

Ei kommentteja: