perjantai 15. huhtikuuta 2011

John Verdon: Numeropeli (2011)

Alkuperäinen nimi: Think of a Number (2010)
Kustantaja: Gummerus
Sivuja: 573s

Takakansi:
New Yorkin osavaltion rauhaisassa kolkassa asuva henkisen kasvun guru Mark Mellery saa epätavallisen uhkailukirjeen. Runomuotoisessa viestissä vihjataan Melleryn rikolliseen menneisyyteen ja kehotetaan tätä ajattelemaan mitä tahansa numeroa yhden ja tuhannen välillä. Kun Mellery avaa kirjeen mukana tulleen toisen, pienen kirjekuoren, hän löytää sieltä ajattelemansa numeron: 658.

Hätääntynyt Mellery ottaa yhteyttä vanhaan yliopistotuttuunsa Dave Gurneyyn, joka on juuri jäänyt varhaiselle eläkkeelle New Yorkin poliisilaitoksen murharyhmästä. Gurney suhtautuu tapaukseen yliolkaisesti, kunnes Mellery löydetään murhattuna kotinsa takapihalta.

Paikallisen poliisin pyynnöstä Gurney jatkaa tapauksen tutkimista. Pian hänelle selviää, ettei Mellery suinkaan ole numeroilla ja riimeillä pelailevan murhaajan ensimmäinen uhri. Jopa kaiken nähnyt Gurney huomaa pohtivansa mahdottomalta tuntuvaa vaihtoehtoa - ehkä murhaaja todella osaa lukea uhriensa ajatuksia? Varmaa on ainakin se, että veren makuun päässeellä tappajalla ei ole aikomustakaan lopettaa. Ei ainakaan ennen kuin Gurney ja tämän vaimo Madeleine ovat pelanneet oman osansa tämän saatanallisen ovelassa suunnitelmassa.

Numeropeli on poikkeuksellisen älykäs murhamysteeri, joka yhdistää taidokkaasti Agatha Christie -henkistä suljetun huoneen arvoitusta, psykologista poliisiromaania ja hyytävää trilleriä.

Mitä mieltä:
Alku oli sellainen, että meinasin jättää kirjan kesken. Mutta sitten alkoi tapahtua ja kirja tuli loppujen lopuksi luettua suht nopsaan. Tykkäsin kirjan henkilöhahmoista taikka lähinnä itse Gurneysta sekä hänen vaimostaan aika paljon. Mielelläni lukisin heistä jatkossakin siis.
Kirja oli oikein jännittävä ja mielestäni kekseliäs. Tai sanotaan, että murhaajasta oli tehty mielenkiintoisen kekseliäs.

Ei kommentteja: