lauantai 10. lokakuuta 2009

Dennis Lehane: Menneisyyden ote (2002)


Alkuperäinen nimi: Mystic River (2001)
Kustantaja: Tammi
Sivuja: 448s

Takakansi:
Raymond Chandlerin ja Dashiell Hammettin perilliseksi nimetty Dennis Lehane kuljettaa lukijan syvälle pinnan alle, menneisyyden pimeiden ja salattujen tapahtumien virran vietäväksi.

Bostonilaispojat Jimmy Marcus, Sean Devine ja Dave Boyle kasvoivat yhdessä, mutta sittemmin heidän tiensä erosivat. Kolmen kaveruksen kohtalot kietoutuvat kuitenkin toisiinsa, kun he 25 vuotta myöhemmin kohtaavat uudelleen. Nyt Jimmy on parannuksen tehnyt rikollinen, Sean poliisi ja Davea painaa edelleen lapsuuden trauma, josta hän vaikenee.

Kun Jimmyn 19-vuotias tytär löytyy kuolleena, Sean saa tapauksen tutkittavakseen ja Dave päätyy epäiltyjen listan kärkeen. Samalla Seanin on pakko palata maailmaan, jonka hän jo kuvitteli jättäneensä taakseen. Dave, jonka oikea luonto on kaikille salaisuus, joutuu kohtaamaan lapsuudesta asti vaalimansa salaisuuden.

Lehanen tiukka psykologinen ote ei hellitä hetkeksikään. Romaanin jännite kasvaa yhtä paljon juonesta kuin henkilöiden välisistä erilaisista näkökulmista. Taakse jätetty löytyy edestä - ja kuka onkaan syytön ja kuka syyllinen?

Ei kommentteja: