keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Tarja Tallqvist: Kuka vierelles jää -lähihoitajan raportti (2007)


Alkuperäinen nimi: -
Kustantaja: Otava
Sivuja: 223s
Takakansi:
Millaista on elämä vanhusten hoitolaitoksissa Suomessa? Helpot ja vaikeat potilaat, hyvät ja huonot hoitajat, ahneet ja rakastavat omaiset? Tulevaisuuden hoitaja: ihminen vai robotti?

Tarja Tallqvist valmistui lähihoitajaksi ja käynnisti Suomen suurimman kansanliikkeen hoitajien työolojen parantamiseksi. Hänen päiväkirjamerkintöihinsä pohjautuvassa kirjassa kerrotaan Tarjan hätkähdyttävistäkin kokemuksista hoivakodeissa, kroonikko-osastoilla, dementiaosastoilla, Alzheimer-kodeissa ja kotikäynneillä.

Päivän polttavimpaan kysymykseen porautuva kirja näyttää todellisen kuvan hoitajien ja vanhusten maailmasta kaikkine järkyttävine, mutta myös myönteisine, jopa hullunkurisinekin piirteineen.

Millainen on dementiakodin päivä? Entä yö, jolloin hoitaja on yksin vastuussa muistamattomista ja levottomista potilaista? Miten seksi ja väkivalta heijastuvat vanhainkodeissa? Miten vanhus, hoitaja ja omainen kohtaavat kuoleman?

Lisäksi puheenvuoron saavat yksinään asuvat vanhukset, joiden ainoa kontakti ulkomaailmaan on alati vaihtuva kotihoitaja. Tarinansa kertovat myös omaishoitajat - he jotka ovat aina vuorossa.

Tarja Tallqvist on muun muassa valtion tiedonjulkistamispalkinnolla palkittu dokumenttiohjaaja, jonka työt ovat puhuttaneet televisionkatsojia kohta 20 vuoden ajan. Elina Simonen teki merkittävän uran johtavissa suomalaisissa aikakauslehdissä, viimeiset 18 vuotta hän oli Kotilieden päätoimittaja.

Ainutlaatuinen reportaasi vanhusten laitosmaailmasta

Ei kommentteja: